Βιογραφικό Σημείωμα

Εγγραφείτε στην λίστα ενημερώσεων newsletter

 
Εργαστήριο Σκηνογραφίας - Laboratory of Scenography, Athens (LSA)
 

Έναρξη εγγραφών : Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

2η περίοδος εγγραφών για περιορισμένο αριθμό  συμμετεχόντων

 

ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΌ  ΕΤΟΣ  2019-2020

Ε Τ Η Σ Ι Ο  Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο  Σ Κ Η Ν Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Σ (LSA)
Δραματουργία και Σκηνογραφία
www.mariachaniotaki.gr

 


(φωτογραφία της Άρτεμις Παπαγεράκη από την μακέτα του θεάτρου της Πειραιώς 260 σε κλίμακα 1:50 για τη συμμετοχή με τους « Όρνιθες» του Αριστοφάνη στην Έκθεση στη PQ 2015 και στην Έκθεση [ΟUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη 2016)

 

Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

 

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η μελέτη της Σκηνογραφίας στο Θέατρο, το Χορό, την Όπερα και τον Κινηματογράφο. Το Εργαστήριο βρίσκεται με ιδιαίτερη επιτυχία στον 20ο χρόνο λειτουργίας του  προσφέροντας εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο στον τομέα της Σκηνογραφίας .
 Οι σπουδαστές εισχωρούν στην ουσία των δυναμικών στοιχείων που είναι αναγκαία για τη μελέτη της Σκηνογραφίας όπως αυτή μελετάται διεθνώς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται:

  • στην έρευνα (artistic research) που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελέτη της Σκηνογραφίας διεθνώς και προηγείται της  οποιασδήποτε σκηνογραφικής και ενδυματολογικής πρότασης.
  • στη μελέτη της σχέσης του σώματος με το χώρο
  • στην υλοποίηση και εφαρμογή μιας σκηνογραφικής πρότασης (υλικά κατασκευή σκηνογραφικών αντικειμένων, μακέτες, σχέδια για κουστούμια, story boards κ.ά)
  • στη δημιουργία  Portfolio και παρουσίαση εργασιών
  • στις σύγχρονες Σκηνογραφικές τάσεις διεθνώς (Scenography) και τη σχέση τους με την κλασσική Σκηνογραφία (Theatre Design)
  • Το πρακτικό μέρος του Εργαστηρίου ολοκληρώνεται με την Έκθεση των αποφοίτων του σε Θέατρο στην Αθήνα .

Το Εργαστήριο έχει σαν αρχή του τη νέα ματιά στο σύγχρονο  παγκόσμιο Θέατρο και την Τέχνη.
( PragueQuadrennial  http://www.pq.cz/en/scenography-education )

Το Εργαστήριο απευθύνεται  σε ζωγράφους, γλύπτες, εικαστικούς, αρχιτέκτονες, σπουδαστές εικαστικών και θεατρικών σπουδών, διακοσμητές , ηθοποιούς, χορευτές κ.ά.
Διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους (Οκτώβριο – Ιούνιο). To Εργαστήριο γίνεται μια φορά την εβδομάδα απογευματινή ώρα  και συνεργάζεται με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου του χορού και του κινηματογράφου.

 

Το όριο των σπουδαστών είναι περιορισμένο.

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου.

Tην ευθύνη του εργαστηρίου έχει η ΜΑ Σκηνογράφος και Εικαστικός Μαρία Χανιωτάκη

Αναλυτικά το πρόγραμμα για το ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας εδώ: http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=13

Δίδακτρα: Ετήσιο κόστος συμμετοχής για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας (Οκτ- Ιουν):  1100 ευρώ 
φοιτητές , ηθοποιοί ,οι έχοντες κάρτα ανεργίας και οι εκπαιδευτικοί λόγω έκπτωσης στα δίδακτρα: 990 ευρώ/έτος  (Στα δίδακτρα  συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση  29% οι σημειώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους καθώς και οι συμμετοχή στις αμοιβές των επισκεπτών εισηγητών καθηγητών).
Τα δίδακτρα καταβάλλονται άπαξ με έκπτωση 10%,  σε 3, 6 ή 9 δόσεις)

Για την εγγραφή στο Εργαστήριο θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση προς το Εργαστήριο η οποία θα συνοδεύεται από βιογραφικό και ένα σύντομο portfolio.
Στη συνέχεια  θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία της συνέντευξης (interview).

Υποβολή αιτήσεων για το νέο Ακαδημαϊκό έτος http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=99

Πληροφορίες : τηλ 210 6728936

Νέο πρόγραμμα και άλλα τμήματα  για το Ακαδημαϊκό έτος 2019 -2020 μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.mariachaniotaki.gr/events.asp?lang=gr&evid=126

 

 
(φωτογραφίες από τα  story boards του Μ. Σ. Καφούσια  για τη συμμετοχή με τους « Όρνιθες» του Αριστοφάνη στην Έκθεση στην Πράγα  PQ 2015 και στην Έκθεση [ΟUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη 2016)

 


 

Ιστορικό  του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA:
 
Δημοσίευση της Εφημερίδας « το Βήμα» : http://www.mariachaniotaki.gr/events.asp?lang=gr&evid=111

Πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες ξεκίνησαν έχοντας ως πυρήνα το δημιουργικό και ερευνητικό στόχο του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και συνεχίστηκαν με επιτυχία όπως: η δημιουργία της Παράστασης στο Bios «Ανάποδη κλωστή» και στη συνέχεια της Παράστασης στο Θέατρο Άσκηση « η Ανάποδη κλωστή- το παραμύθι». Οι δύο παραστάσεις είχαν εξ αρχής τη φιλοσοφία της δημιουργίας μιας παράστασης δίχως θεατρικό κείμενο αλλά βασισμένη στην εμπιστοσύνη της αυθόρμητης έκφρασης. Η παράσταση βασίστηκε περισσότερο στην εικόνα και λιγότερο στο λόγο.

Ακόμη οι Εκθέσεις των αποφοίτων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και οι Ατομικές Εκθέσεις των σπουδαστών του Εργαστηρίου για την Τέχνη έχουν φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο στο Ν. Ψυχικό, στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου κ.ά. Το 2015 το Εργαστήριο Σκηνογραφίας συμμετείχε με την ελληνική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ) - student section στην Παγκόσμια Έκθεση Θεάτρου και Σκηνογραφίας  Prague Quadreniall  PQ 2015 στην Πράγα με το θεατρικό έργο " Όρνιθες" του Αριστοφάνη και με τις εργασίες των σπουδαστών του Εργαστηρίου για την Τέχνη.

Το 2016 το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA στη συνέχεια της Έκθεσης στην Πράγα συμμετείχε στην Έκθεση [OUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς.

Οι πάνω από 300 απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας καθώς και η συνέχεια πολλών εξ αυτών με επιτυχία στον Θεατρικό η καλλιτεχνικό χώρο η σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων στο εξωτερικό είναι η ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα την εκπαιδευτική και δημιουργική μας πορεία. προσθέτοντας διαρκώς την ενημέρωση για τις διεθνείς νέες κατευθύνσεις στο χώρο της Τέχνης του Θεάτρου και της Σκηνογραφίας.

Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ξεκίνησε συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα της Σκηνογραφίας MA programme Scenography του HKU/Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ολλανδία https://www.hku.nl/ με ένα σεμινάριο της κ. Henny Dörr, Course Leader του MA programme  Scenography που έγινε στην Αθήνα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 με τους σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA.
Την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA συναντήθηκαν με την κ. Tjallien Walma van der Molen • Lecturer MFA Scenography, HKU • University of the Arts και τον κ. Maze de Boer, Designer and Lecturer at the Master Scenography HKU • University of the Arts για ένα Σεμινάριο με θέμα: 'Scenography is all around you'. Τον Νοέμβριο του 2018 η κ. Μαρία Χανιωτάκη επισκέφτηκε την Ουτρέχτη και το HKU.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching


(φωτογραφίες από Εκθέσεις αποφοίτων από την Έκθεση στην Πράγα PQ2015 και στο Μουσείο Μπενάκη)

 
Περιεχόμενα :
Πρόγραμμα του Εργαστηρίου
Πώς να στηρίξετε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA
Συνεργάτες Εργαστηρίου
Portfolio Εργαστηρίου
Ιστορικό Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA
Σπουδαστές και Απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας και Performance Art
Βιογραφικά και επιτυχίες αποφοίτων σε πανεπιστήμια εξωτερικού
Φωτογραφίες από το εργαστήριο με θέμα "Μεταμορφώσεις του χώρου"
Φωτογραφίες από εργαστήρια/workshop με τον ηθοποιό και Σκηνοθέτη Γιώργο Μπινιάρη με θέμα:" Το σώμα και ο Χώρος"
Φωτογραφίες από το εργαστήριο με θέμα: "Μελέτη και εφαρμογή στο Θεατρικό κοστούμι"
Φωτογραφίες από Εργαστήρια/workshop με την Βασιλική Σαπχάζη, απόφοιτη της σχολής Jacques Lecoq με θέμα: το σώμα και η σχέση του με το χώρο"
Φωτογραφίες από την έρευνα (artistic research) πριν την πλαστική μακέτα. Ένα ταξίδι αναζήτησης στο κείμενο - Σκηνογραφία και Δραματουργία
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2006 στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2007 στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2008 στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2009 στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2010 στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2011 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Kύκλος αυτόνομων σεμιναρίων 2010-2011
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2012 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2013 στο χώρο Τέχνης και Δράσης "Βρυσάκι" Βρυσακίου 17, Πλάκα
Φωτογραφίες από την έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Σκηνογραφίας 2014 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Φωτογραφίες από την Έκθεση αποφοίτων 2015
Φωτογραφίες από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου με την ελληνική αποστολή του ΕΚΔΙΘ (student section) στην Παγκόσμια Έκθεση Θεάτρου και Σκηνογραφίας στην Πράγα PQ 2015
Φωτογραφίες από την Έκθεση αποφοίτων 2016
Φωτογραφίες από την Έκθεση αποφοίτων 2017
Φωτογραφίες από την συμμετοχή του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA στην έκθεση [OUT] TOPIAS στο Μουσείο Μπενάκη
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ και VIDEO από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA στην έκθεση [OUT] TOPIAS στο Μουσείο Μπενάκη
Φωτογραφίες από την Έκθεση αποφοίτων 2018
Φωτογραφίες από την Έκθεση αποφοίτων 2019
Υποβολή αιτήσεων στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA
 
 
ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ © 2006
Το λογότυπο του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Καρολίνα Μπούρου
created by Nidus