ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Θεωρία και Εφαρμογή
με τον Νίκο Τασούλα, φωτογράφο κοινωνικού ντοκουμέντου και θεάτρου
(Φωτογραφίες του Νίκου Τασούλα για τον «Μακμπέθ» ΚΘΒΕ, 2016)
Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 6.00 – 9.30 μμ
Στo πλαίσιo του Κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων/ Διαλέξεων του Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA και
μετά την πρώτη πετυχημένη διοργάνωσή του το Νοέμβριο του 2015 θα γίνει ένα Νέο Διήμερο Εργαστήριο/Workshop με θέμα: «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» με τον φωτογράφο θεάτρου Νίκο Τασούλα.
Το Εργαστήριο/Workshop έχει θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο και στόχος του είναι η εξοικείωση με βασικές θεωρητικές έννοιες της φωτογραφίας ως μέσου, η άσκηση της οπτικής ανάγνωσης, η εμβάθυνση της οπτικής παιδείας και η κατανόηση του σύνθετου ρόλου της φωτογραφίας στο θέατρο.
To Εργαστήριο/Workshop είναι συνολικής διάρκειας 7 ωρών και αποτελεί μια περιεκτική εισαγωγή στην ιστορία, τη θεωρία και την εφαρμογή της θεατρικής φωτογραφίας.
Χώρος διεξαγωγής:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ LSA
Σεμέλης 24-26, Αθήνα (σταθμός μετρό Μέγαρο Μουσικής)
Κόστος συμμετοχής: 60€ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%)
για φοιτητές και έχοντες κάρτα ανεργίας: 40 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%).
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του κόστους συμμετοχής .
Δήλωση συμμετοχής έως Τρίτη 27 Νοεμβρίου.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες και Δήλωση συμμετοχής: τηλ. 210 6728936
«Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, 1997.
Φωτογραφία: Νίκος Τασούλας
Θερινό πρόγραμμα 2018ΝΕΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ : Σκηνογραφία (Σκηνογραφία ή Αρχιτεκτονική της Φαντασίας και η Σκηνογραφία σήμερα)
με την ΜΑ Σκηνογράφο Μαρία Χανιωτάκη
(Φωτογραφίες από σκηνικά του Jan Pappelbaum's Σκηνογράφου, Schaubuhne Berlin)
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, 6.30 – 8.30 μμ
Παρασκευή 13 Ιουλίου, 6.30 – 8.30 μμ
Περιγραφή του Εργαστηρίου:
Στα πλαίσια του κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και διαλέξεων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA- θερινό πρόγραμμα θα γίνει αυτό το διήμερο εργαστήριο με θέμα: Σκηνογραφία. Σκοπός είναι η γνωριμία με τη διαδικασία της έρευνας (artistic research) που προηγείται της οποιαδήποτε σκηνογραφικής πρότασης , την εισαγωγή στη μελέτη της δραματουργίας και τη σχέση σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας. Δίδεται έμφαση στην επίδραση της εικόνας και στη λειτουργία της παρουσίας και της κίνησης του ηθοποιού στο χώρο. Στη δεύτερη μέρα του Εργαστηρίου θα ασχοληθούμε πιο ειδικά με την Σκηνογραφία σήμερα, στο σύγχρονο Παγκόσμιο Θέατρο.
Το Εργαστήριο περιλαμβάνει πρακτικό και θεωρητικό μέρος .
Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA(Σεμέλης 24-26, 11528 Αθήνα)
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής και για τις δύο ημέρες: 50 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%). Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής. Σημειώσεις βιβλιογραφία και υλικά θα δοθούν από το εργαστήριο.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Δήλωση συμμετοχής έως Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018
Στα πλαίσια του κύκλου ανεξάρτητων εργαστηρίων /διαλέξεων 2017-2018 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA θα γίνει εργαστήριο /workshop διάρκειας δύο(2) ημερών με τον Σκηνοθέτη Γιώργο Ζαμπουλάκη με θέμα:
«Το σώμα ως τόπος»
“Tea time Europe”
Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, 5.30-8.30 μμ
και
Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, 5.00- 8.00μμ
Περιγραφή Εργαστηρίου/workshop:
Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου/workshop « Το Σώμα ως Τόπος» και μέσω εντατικών ασκήσεων (σώμα, ενέργεια, φωνή, λόγος) θα ερευνηθεί ή σχέση μεταξύ σώματος , συναισθηματικού και ποιητικού χώρου. Το σώμα ως Τόπος. Ο Χώρος ως μεταφορά. Ο χώρος ως διανοητική επινόηση.
Χώρος διεξαγωγής: Resisdance, 3ης Σεπτεμβρίου 144, Αθήνα, 4ος όροφος
Κόστος συμμετοχής και για τις δύο ημέρες: 50 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%). Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του κόστους συμμετοχής
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής έως Κυριακή 18 Μαρτίου 2018:
τηλ. 210 6728936
Hamletmachine Heiner Muller National Theatre Romania dir. Giorgos Zamboulakis
Γιώργος Ζαμπουλάκης Σκηνοθέτης, καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και μεταξύ 2007-2013 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως The Royal Holloway College, University of London, The National Academy of Acting and Mime in Stockholm, The National Academy of Acting in Malmoe Sweden, University of California Davis USA κα Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει δουλέψει σαν σκηνοθέτης σε θέατρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη μεταξύ αυτών το Εθνικό θέατρο Ελλάδας, Εθνικό Ισλανδίας, Εθνικό Ρουμανίας κα. . ¨Έχει ασχοληθεί με έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Μπρέχτ, Τσέχωφ, Ιψεν, Χάινερ Μίλλερ, Κολτέζ. Έχει ειδίκευση στην Τραγωδία και τον Μπρεχτ . Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Ερευνητικού θεάτρου Θράκης και συνιδρυτής της καλλιτεχνικής εταιρείας deviant GaZe. Παραστάσεις του έχουν διακριθεί και βραβευτεί στο εξωτερικό όπως: Βάκχες του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο Ισλανδίας με το βραβείο καλύτερης παράστασης Βόρειων Ευρωπαϊκών Χωρών, και η performance Tea Time EUROPE με το Grand Prize στο International Experimental Theatre Festival Man.In.Fest. Έργα του έχουν συμμετάσχει στην Prague Quardinalle 2015 Out_Topias Μουσείο Μπενάκη 2016, Culturescape Basel 2017, Chile Biennalle 2017.
Νέος Κύκλος ανεξάρτητων Εργαστηρίων – Διαλέξεων 2017
Στα πλαίσια του κύκλου ανεξάρτητων εργαστηρίων /διαλέξεων 2017-2018 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA ο ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης θα παραχωρήσει διάλεξη με θέμα:
«Η οργάνωση του χώρου μέσα από τις σχέσεις θεάτρου και ζωγραφικής»
Θεοφάνης ο Κρής. Η ψηλάφηση του Θωμά, 16ος αι
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, 6.30- 9.30 μμ
Ο σημαντικός ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης http://markoskampanis.gr/#/el/home μέσα από τη διάλεξη του θα αναφερθεί στις σκέψεις για συγγένειες ανάμεσα στη ζωγραφική και το θέατρο σχετικά με την οργάνωση του χώρου.
Η αναπαράσταση εσωτερικών χώρων στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική κυρίως ζωγραφική με το βλέμμα στραμμένο στη θεατρική πράξη. Η χρήση υφασμάτων στη ζωγραφική αναπαράσταση, η σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, τα είδη της θεατρικής σκηνής και η σχέση τους με την ζωγραφική πρακτική.
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Ιστορικού Αρχείου, Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών , Σκουφά 45 Κολωνάκι, 10672 Αθήνα
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:210 6728936
Andrea del Castagno, 1450
Μακέτα αρχαίου θεάτρου
Θεοφάνης ο Κρής. Η ψηλάφηση του Θωμά, 16ος αι.
Giotto, Ευαγγελισμός, 13ος αι.
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: τηλ. 210 6728936
Εργαστήριο με θέμα:
«Προετοιμασία ενός Portfolio»
με την Μαρία Χανιωτάκη
Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, 5:30-9:30μμ
(Φωτογραφίες από portfolios και sketch book prints and collages by Yuko Kimura, fabric artists book Veronique Lafont, Fashion sketch book textiles potfolio by Mandy Pattulo)
( The Rise and fall of the City of Maghagoni- The Jocely Herbert Archive)
Περιγραφή Εργαστηρίου
Στα πλαίσια του Νέου Κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων – Διαλέξεων 2017 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA θα γίνει το Εργαστήριο/workshop με θέμα «Προετοιμασία ενός portfolio».
Το Εργαστήριο για την Προετοιμασία ενός Portfolio μπορεί να σας βοηθήσουν να μεταφέρετε τις δεξιότητές σας σε ένα ανώτερο επίπεδο με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογή σε περαιτέρω σπουδές ή για άμεση επαγγελματική πρακτική. Το εργαστήριο θα εστιάσει στη προετοιμασία ενός portfolio με θέματα που αφορούν τη σκηνογραφία και το κοστούμι αλλά και γενικότερα.
Οι σπουδαστές οι οποίοι μπορεί προηγουμένως να έχουν ήδη παρακολουθήσει κάποια Σχολή θα μπορούν να έχουν μαζί τους υλικό των εργασιών τους εκτυπωμένο η σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός δικού τους portfolio.
Θα σας δοθούν επίσης εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με θέματα που συνοδεύουν τη παρουσίαση ενός Portfolio και πιο ειδικά για τη συνέντευξη(interview) που απαιτείται για την Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το Εργαστήριο/workshopμε θέμα «Προετοιμασία ενός Portfolio» θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την εργασία σας έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει την ατομική σας προσέγγιση και να θέσει το χαρτοφυλάκιό σας σε υψηλότερο επίπεδο.
Oι σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA με την εκπαίδευση τους στη δημιουργία portfolio έχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας στο να εισέλθουν σε Πανεπιστήμια της επιλογής τους στο εξωτερικό
Το όριο των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένο.
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Χώρος διεξαγωγής:
Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA
Σεμέλης 24-26 (σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Φοιτητές, παλιότεροι σπουδαστές του Εργαστηρίου LSA και οι έχοντες κάρτα ανεργίας: 30 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής, οι σημειώσεις και κάποια υλικά που θα δοθούν από το Εργαστήριο LSA). Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής
Δήλωση συμμετοχής έως Πέμπτη 1 Ιουνίου
Πληροφορίες:
Εργαστήριο Σκηνογραφίας (LSA): τηλ. 210 6728936
website: www.mariachaniotaki.gr
blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching
Φωτογραφίες από το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA – Portfolios
(Φωτογραφίες από Portfolio σπουδαστών του Εργαστηρίου LSA Όλιας Χαραλαμπoπούλου,Ελένης Γεραλή, Ελένης Παλόγου, Αριάδνης Σεργουλοπούλου – Εκθέσεις αποφοίτων LSA)
(από τα Portfolio της Μάιρας Μπαζιάνα για τη συμμετοχή στην Έκθεση PQ2015)
«Το κοστούμι στο χορό και στο Θέατρο»
Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, 17:30 - 21:00
με την Μαρία Χανιωτάκη
(Φωτογραφίες από τον διεθνή χώρο-Schaubühne – Hamlet και Sasha Waltz)
Περιγραφή Εργαστήριου
Το Εργαστήριο/workshop με θέμα το κοστούμι έχει θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο. Στόχος είναι η γνωριμία με το κοστούμι ως στοιχείου του Θεάτρου, η λειτουργία του οποίου είναι πολύ ουσιαστικότερη από τη δημιουργία μιας ελκυστικής εικόνας πάνω στη σκηνή. Το Εργαστήριο θα εστιάσει σε θέματα που αφορούν τη μελέτη πάνω στο κοστούμι με άξονα τη μορφολογία του σώματος, τη μελέτη της κίνησης και του χαρακτήρα. Επίσης σημαντική αναφορά θα γίνει στο χορό.
Το όριο των συμμετεχόντων είναι περιορισμένο.
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Χώρος διεξαγωγής:
Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA
Σεμέλης 24-26 (σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Φοιτητές και οι έχοντες κάρτα ανεργίας: 30 ευρώ
(συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%, οι σημειώσεις και τα υλικά που θα δοθούν για το πρακτικό μέρος του Εργαστηρίου/workshop)
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
Εργαστήριο Σκηνογραφίας (LSA): τηλ. 210 6728936
Σκηνογραφία και Performance Space
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, 6.30- 8.30 μμ
Σκηνογραφία και Performance Space (workshop)
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 6.30- 8.30 μμ
με την ΜΑ Σκηνογράφο και Εικαστικό Μαρία Χανιωτάκη
(Φωτογραφίες από τον διεθνή χώρο Romeo Castellucci, Robert Lepage, William Forsythe)
Περιγραφή και σκοπός του Εργαστήριου
Το Διήμερο Εργαστήριο με θέμα Σκηνογραφία και Performance space έχει σκοπό να προσεγγίσουμε τη σχέση του θεατρικού χώρου με την ευρύτερη σημασία της έννοιας Performance space. Θα έχει θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο.
Η διάκριση μεταξύ Θεάτρου Performance και Performance art στο σύγχρονο θέατρο συχνά δεν είναι εύκολα δυνατή. Είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιες φορές να βρεθεί το σημείο που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το Θέατρο από την Performance art (live art).
Τι σημαίνει λοιπόν Performance Space και ποια είναι η σχέση της με τη Σκηνογραφία σήμερα.
Η θεατρικότητα(theatricality)στις παραστατικές τέχνες (visual arts) είναι ένα στοιχείο που διαρκώς εισχωρεί στη αντίληψη του σύγχρονου θεάτρου.
Μέσα από παραδείγματα (video και φωτογραφικό υλικό )θα προσεγγίσουμε τη σχέση και την αλληλεπίδραση των νέων τάσεων της Τέχνης στο Σύγχρονο Θέατρο.
Το Εργαστήριο απευθύνετε σε επαγγελματίες, φοιτητές και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται.
Το Εργαστήριο περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος (με προβολή βίντεο και φωτογραφικού υλικού) και πρακτικό μέρος με άσκηση που θα διεξαχθεί την 2η μέρα.
Χώρος διεξαγωγής:
Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA (Σεμέλης 24-26 )
Το όριο των συμμετεχόντων είναι περιορισμένο.
Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής και για τα δύο Εργαστήρια: 50 ευρώ
(συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% και οι σημειώσεις )
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: 210 6728936
Στα πλαίσια του κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων και διαλέξεων για το 2017 προγραμματίζονται ακόμη:
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ (διάλεξη), ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ (workshop),ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (Visual Arts) (workshop), AΡXITEKTONIKH KAI XΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (workshop), ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ(workshop), Η ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ (workshop),
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ (workshop), Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΉ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ, (διάλεξη και workshop), Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ κ.ά.
Φωτογραφίες από παλαιότερα εργαστήρια/workshops - διαλέξεις του κύκλου ανεξάρτητων εραστηρίων και διαλέξεων
|